Uniden vonalhosszabbító
(kivettem a céges szemétből)

Ezt a készüléket a céges szemétből vettem ki. Méghozzá kétszer is kivettem. Azaz két darabom is van belőle. No persze már nem sokáig lesz ez így. Mindjárt kezdem is. Ez egy úgynevezett vonalhosszabbító. Tök hülye név, de akkor is ezt adták neki. A telefonközpontokban a kábelrendezős kollégák használták, mégpedig ordítozás helyett. Na jó, ordítoztak továbbra is, de most nem erről van szó.
Szokásos krumpli dugasztápról üzemel. Ez a gép nem egy bóvli gyártmány! Ebben annyi anyag van, hogy tíz gagyi is simán kitelne belőle! A 450-es, vagy 900-as frekvencia tartományban üzemel. A mobiltelefonok bejöttekor ennek a típusnak menten vissza is vonták a HIF engedélyét. Ekkor kerültek fel kezdetben természetesen még csak a polcokra, majd idővel a selejtes dobozba. Most pedig rossz sorsuk hozzám sodorta őket.
Időközben már fel is nőtt néhány generáció, aki nem tudja mi ez az izé. Ez egy telefon csatlakozó dugó. Ez volt a drót végén a manapság szokásos aprócska méretű plexiből készült bizbasz helyett. Ez amúgy egy speciális darab, hiszen a másik fele aljzat, minek okán egyből sorba lehetett dugni a meglévő készülékkel.
Kissé koszos. Ez persze nem csoda. Mióta is hever a polcon? A másik darabot még valamikor 1996-ban szereztem meg egy selejtezés alkalmával. Na ebből az időtávlatból szemlélve már nem is néz ki olyan rosszul.
A piros LED az akku töltését jelzi, miközben az UNIDEN a készülék gyártójának neve. Még most is megvan a cég, s ha jól látom továbbra is cordless telefonokat gyárt. Cordless, azaz drótnélküli. Vajon ki találta ki ennek a készüléknek a vonalhosszabbító nevet? Még tiszta szerencse, hogy nem terjedt el.
Nyomógombok és LED-ek. Tíz éve, mikor az elsőt megszereztem, akkor megpróbálkoztam a felélesztésével. Volt benne élet, de nem akart normálisan működni, én pedig nem erőltettem a dolgot. Ez a lakás ugyanis nincs olyan nagy, hogy szükségem legyen benne egy vezeték nélküli telefonra.
Az asztali része nemcsak az alapkészülékre helyezett mobil egységet tölti, hanem van egy plusz akkutöltő rekesze is. Ez ugyanis munkára lett kitalálva! Míg az egyik akku merül, addig a másik töltődik. Ide lehet bedugni a tartalék akkut, melyet így köp ki ha megnyomjuk.
A hangerőszabályozó gombja. Nekem, bár technikai ember vagyok, szóval kicsit sok volt a gomb ezen a készüléken. Persze biztosan logikus a funkciójuk, de azért kellett volna hozzá egy használati utasítás. Szóval ez a gomb a beszélgetés hangerejét szabályozná, ez a másik pedig a csengetését
Büszke matrica, meg engedély, számmal meg minden. Nagyon kevés zsinórnélküli telefonnak volt ilyen engedélye akkoriban. Ha volt is, legfeljebb csak arra az egy-két darabra vonatkozott amit a HIF látott. A később árult készülékekben belül lehetett bármi. És volt is! Majd szétszedek egy bóvlibb típust is, ha egyszer a kezeim közé kerül.
A mobil rész töltőcsatlakozója. Rugós krumpli, ami ennek megy neki. Ránézésre született kontakthibának mondanám, de tíz év állás után is stabilan működött. Hja kérem! Ha egyszer valamit jól megcsinálnak...
Ez itt a mobil rész. Konkrétan semmi sem látszik belőle. No persze (mondhatnánk), hiszen ez a háta!
Csakhogy az eleje sem mutat sokkal többet mint a hátulja! Mindenesetre az LCD kijelző azért sokat sejtet. Itt mindenképp valami komolyabb dolognak kell lennie, mint amennyit látunk.
De nem adja magát csak úgy! Hogy hozzáférjünk a lelkéhez, előbb még meg kell nyomnunk az oldalán ezt a gombot.
Láss csodát! Szezám tárulj! Van itt egy rakás gomb, melyekhez már épp csak a kezelési utasítás hiányzik. A gombokon található szimbólumok számomra ugyanis teljesen értelmezhetetlenek. Persze ez valószínűleg azért van, mert telefonszerelő vagyok.
Íme az LCD kijelző. Ezt sem fogjuk már életben látni...
Hat darab plusz funkció gomb. Egy plusz kapcsoló még a készülék oldalára is jutott. Próbáltam kitalálni a gombok funkcióját. Na ilyenkor aztán bele lehet képzelni mindenféle extra tudást is a szerkezetbe. Például a két egymásba fonódó karika (mint általában sztereó jel) vajon mit jelenthetett?
Íme az akkumulátor, és a hely ahová való. Még az is oda van írva, hogy öt voltos. Ki tudja? Lehet létezett azonos formájú akkupakk más feszültséggel is.
Már le is téptem a készülék hátlapját. Vagyis nem tartom meg a masinát! Nem próbálom meg kipofozni, és nem is építek belőle semmit! Szétszedem, belenézünk, visszaszórom a maradékokat a szatyorba, majd kuka!
Szokatlanul szép panel. Már úgy értem, hogy a korabeli cordless telefonokhoz képest az. Csuda dolgok vannak rajta, mint például SMD trimmer potik. Gondolom a szerkezet ára sem lehetett piskóta! Sajnos már nincs kitől megkérdezni, hogy mégis mennyi volt a kartonon a nyilvántartási érték. Hol van már a "békebeli" gazdasági osztály...
Szinte sajnálom szétszedni, de nem tudok neki értelmes felhasználási esélyt adni. Ez szegénykém csak arra jó, hogy megnézzük. Persze építhetnék belőle egy UHF vevőt, de azt is egyszerűbb egy videóból összehozni, mint ebből a dokumentálatlan valamiből.
A készülék előlapja. Kitépem belőle a hangszórót, mert az talán még jó lesz egyszer valamire.
Szép zöld panel, mint mostanában mindenben mindig. Mit tegyek el belőle emlékbe? Semmit. Na jó, a gumigombokat elteszem. Jó lehet mondjuk... Mondjuk... Talán gumigomb javításhoz.
Íme az LCD kijelző. Na ez sem jó már semmire! Nem szeretem az ilyen masinákat. Azokat szeretem, amik tele vannak mindenféle hasznos kacattal. Egy igazi "aranybánya" ugyanis legalább rendesen beindítja az ember fantáziáját. Szinte minden alkatrészről eszébe jut, hogy valami másra is jó lenne. Ez meg... Van benne LCD, van hozzá egy panelka, azon egy ráintegrált vezérlő chip. Épp csak felfedeztem a kvarcot a panel sarkában, amit azért kiforrasztok.
Kiürült az előlap. Biztosan bolond vagyok, de részemről képes vagyok sajnálni a gépeket. Lelkük van! Nekem meg ugye nincs, hogy szétrombolom őket. Ez is megy a többi részlethez a szemetes zacskóba. Illetve még nem, ugyanis ezt a részletet még egy kicsit tovább is lehet bontani.
Ebben ugyanis még mindenképp lennie kell valaminek, hiszen drótok jönnek ki belőle. Ez a rész tartalmazza a csengőt és a mikrofont. Beledöföm a csavarhúzóm, majd szétpattintom.
Ugye mondtam, hogy van benne valami! Itt van mindjárt az apró mikrofonhoz tartozó erősítő panelja. Meg a csengő piezo hangszórója. De nem teszem el őket...
Kismillió bizbasz a panelen, de számomra mind értéktelen. Kell végre valami hasznosat találnom benne! Csak így nem mehet az egész a szemétbe! Ezért leforrasztottam a kék tantál kondit, valamint a kvarcgyűjteményem számlálója is ugrott egyet felfelé.
A panel másik oldala. Ez a szürke kupak takarja. Ha takarja, akkor kell alatta lennie valaminek. Persze ez nem mindig van így. Egyszer találtam valamit, ami első ránézésre egy taposóakna volt. Féltem is szétszedni, de azért megtettem. Fogalmam sincs mi volt, mert egyszerűen nem jöttem rá! Egyre újabb és újabb rétegekbe hatoltam, miközben egyre értelmetlenebb részletek kerültek belőle elő. Olyan volt mintha valaki mindenféle értelmes cél nélküli részeket rakott volna sorban egymásra.
De most nézzük meg inkább azt, hogy mi van a kupak alatt. Még egy zöld panel... De azért vannak itt csavarok is, azokat pedig ki lehet tekerni, és akkor még ennél is jobban szét lehet szedni.
Már megint igazam volt... Kitekertem a csavarokat, erre fel le is jött az egyik zöld panel a másik zöld panelról. Nos nem mondanám rá, hogy ez valami különösen izgalmas lenne...
A leszedett részt is ketté lehet nyitni. Sok kis bizbasz, IC hegyek, nyomtatott induktivitás, KF tekercsek, sok fémszínű kocka.
Nézzünk akkor bele az egyik fémkockába. Le is forraszthatnám a panelról, csak most erre valahogy lusta vagyok, ezért egyszerűen csak letépem róla. Vandálkodásom közepette persze néhány egyéb alkatrész is "leesett" a panelről.
Szép kis bádogkocka, aljában egy nyáklappal.
Nem is én lennék, ha nem néznénk bele! No de mit tegyek, ha egyszer ez a project éppen erről szól! Óvatosan kinyitom. Nagyon vigyázok rá, nehogy még megsérüljön itt nekem. Mármint nem ez a vacak, hanem az ujjam!
Ez egy szépen betokozott kvarcoszcillátor volt. Az a fényes hasáb a kvarc. A panelen nyomtatott induktivitás látható, valamint mindenféle további miniatűr alkatrészek. A nyáklap porcelánból van, melyet az erőltetés közben sajnos el is törtem. Jaj! Most mi lesz?
Akadnak még itt további érdekes fémkockák. Gondoltam csak van bennük valami! Az egyiket azonnal fel is tépem a panelról. Csípőfogóval lehet kinyitni az oldalánál. Nehezen mozdul, de azért sikerül kinyitnom.
Ez van belül. Na most akkor mi is ez pontosan? Ez szerintem egy UHF-re méretezett tekercs. Pontosabban szólva egy üregrezonátor. A feliratokból arra lehet következtetni, hogy a 900 MHz tartományban működött a telefon.
Hát ez meg mi? Letépem, hogy megvizsgálhassam közelebbről. Na jó, csak a rombolási vágyam kiélése végett téptem le. Aki eddig nem jött volna rá, ez a készülék antennája, csak belül van, és össze is van hajtogatva, azért néz ki ilyen furán.
Az akkupakk.
Semmi értelme sincs, hogy kinyissam, tehát azonnal letéptem a tetejét. Milyen meglepő! Semmi meglepő! Akkumulátor cellák vannak benne. Egyszer találnék végre valami nem oda való dolgot! Ez így olyan uncsi, hogy minden a helyén van...
A dugasztáp kábelének tehermentesítője. Jól meg volt csinálva, nem akart belőle kijönni a kábel. Háromféle megoldás van. Az egyikben csak addig van benne a drót, amíg ott van rajta a tekintetünk. A másikból viszont soha többé nem lehet kiszedni! Na most a harmadikféle tehermentesítőben ugyan benne marad a drót, viszont húzásra enged.
A dugasztáp matricája. Van ezen minden! Persze az nem derül ki, hogy pontosan mihez is való, de legalább vannak rajta támpontok. Manapság divat a nulla felirat. Ha van is valami, az a műanyag házba van belefröccsöntve, szinte leolvashatatlanul! Kideríthetetlen egy ilyen tápról, hogy melyik géphez való eredetileg. Kénytelenek vagyunk az emlékezetünkre hagyatkozni, ami persze megcsal bennünket, aztán füstöl és pukkan minden amit összedugtunk. Sebaj! Mivel manapság már fogyasztói társadalomban élünk, ezért veszünk belőle egy másikat.
Ez a két gyönyörűséges csavar tartotta össze a dugasztápot. Már megérte a szétszedés! Ugyanis részemről szeretem a hosszú fényes csavarokat.
Diódahíd, puffer elkó. Most forrasszam ki őket? Minek? Van már ezekből itthon dobozszám. A másik lehetőség viszont az, hogy így ahogy van, kivágom a kukába. Szerintem nincs rajta mit csodálkozni, hogy a harmadik lehetőséget választottam, vagyis szaporítottam eggyel a dugasztáp gyűjteményemet.
A beszélőkészletet már elpusztítottam, jöjjön most az asztalon maradó rész.
Ezek a dolgok vannak a tetejében. Van benne egy szép kis hangszóró, ami meglepően lapos. Meg itt van mindjárt az akku ki-be adó mechanika. Ha benyomom bent marad, ha megint megnyomom akkor meg kijön. Fogalmam sincs mire kellhet nekem egy ilyen, ezért mindenféle gondolkodás nélkül elteszem.
Az asztali rész panelja. Itt azért már vannak az én szintemen is hasznosítható alkatrészek. Majd jól kiszedem őket, és... és... Na és? Minden szépen van beszerelve, semmi egymás hegyén hátán, sehol egy dőlingélő alkatrész. Most kénytelen leszek szétszedni egy bóvli vezeték nélküli telefont is, hogy lássunk egy ellenpéldát erre a rendre.
Íme egy szép piros LED. Mekkora szám volt ez mikor bejött! Pedig az első LED-eknek mindene volt, csak szép fénye nem. Valami halványan parázslott a piros izé közepén...
Ebből a panelből már lehet értelmes dolgokat kiszedni, csak van-e értelme ilyet tennem? Nincs! Ha nincs hát nincs, akkor semmi sem tart vissza...
Ebben a panelben is vannak értelmes dolgok, ellentétben a cselekedeteimmel. Vajon abba fogom hagyni valaha az alkatrészek értelmetlen gyűjtését? Vagy egyszer még fellángol a régi tűz, és akkor csinálok is belőlük valamit? Ez utóbbi esélye tart vissza attól, hogy kiszórjam a kukába kacatjaimat.
Az antenna pálcáját nem lehet kihúzni, erre a rövid hullámhosszra ugyanis ilyen rövid antenna való.
Ez itt a vonali panel. Ritka korrektül meg van csinálva. Ez aztán nem repül el holmi kósza túlfeszültségtől! Eleve van benne három villámvédő patron. Ezek tulajdonképpen glimmlámpák. Ha a feszültség meghalad egy bizonyos szintet, akkor begyújtanak és levezetik a túlfeszültséget. A bóvli rádiós telefonokban és a telefonokban általában néhány tranzisztoron keresztül szokás csatlakozni a vonalhoz. Na most a telefon dróton aztán lehet minden, a rövidzártól a több száz voltig. Szóval a tranyós dolog nem egy időtálló megoldás. Itt viszont reed relék vannak, ez így kb. örökéletű.
Még egy piezo zörgömbörgöm sípolóka. Ezek az Unidenes mérnökök nem kombináltak össze semmit! Minden hangnak megvan a saját hangszórója. Fúj! Ez micsoda anyagpazarlás...
Ez a panel kb. úgy néz ki mint amit az előbb láttunk. No persze nincs rajta mit csodálkozni, hogy egyformák, hiszen egymással kell kommunikálniuk. Ugyanaz a rádiós része is. Nem verem szét még egyszer, hiszen már az előbb sem volt benne semmi igazán érdekes.
Sajnálom, de ez így ahogy van megy ki a kukába.
Tájkép (illetve az asztalom képe) csata (illetve egy boncolás) után. Kér ezért a telefonért. Persze ha egyszer nem kell semmire... Amúgy nem sok minden maradt meg a szerkezetből.
- egy maréknyi csavar
- egy újabb példány a dugasztáp gyűjteményemhez
- néhány kacat a dobozomba, mire fel paneles doboz már meg is telt

Második menet

A tett színhelye. (itt követtetik el a gyilkosság)
A tuskó. (most kivételesen nem rólam van szó)
Az eszköz, mellyel a tett elkövettetett.
A sámli, nehogy közben kényelmetlenül érezzem magam.
Valamint a halálraítélt.
Itt pedig már az ítéletvégrehajtó látható.

 

 

Ez az ítélet végrehatásáról készült videofelvétel csak erős idegzetűeknek ajánlott.

 

 

 

Így dolgozik egy igazi telefonszerelő!
(Nagy Jójárt Jánosnak ajánlva)

 

 

Újabb előkészületek a pusztításhoz.
Szó sincs róla, hogy viccelnék!

 

 

Valóban fűrésszel nyitottam ki az akkumulátort.

 

Sajnos a fűrész foga beletört a feladatba. Mondjuk a saját fogaim sem igazán különbek.
Nem adom fel, vagyis pengeváltás következik.
Sikerült félbevágnom az akkumulátort. Na ugye, hogy sokkal érdekesebb a szétszedem ha kommentálom is amit csinálok, s ami a maradványokból látszik, mintha csak állat módjára rombolok...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.