Hangfrekvenciás jelgenerátor
(beleadtam apait anyait)

Ezt a műszert - mint az sejthető - magam építettem. Persze nekem nem jó az a rajz ami a könyvekben van, mert (valószínűleg a bénaságom okán) valahogy sosem akarnak a specifikációk teljesülni. No meg valami egészen mást szerettem volna, mint a szokásos HF jelgenerátorok. Ezt a célt, ha nem is volt egyszerű, de sikerült elérnem. Legalább jól elvoltam a fejlesztéssel. Csak a lehetőségek áttekintésére adtam magamnak fél évet! Mint az látható, végül az előlap befejezésére már nem is maradt energiám.
Ez a doboz bizony igencsak meg lett tömve panelekkel. Mindezt úgy, hogy két modul már be sem lett szerelve! Már úgy értem, hogy eredetileg létezett egy AM és egy FM modulátor egység is. Ezekhez kellett volna az előlapra: szintszabályozó folyamatos, érzékenység fokozatos, bemeneti csati, fokozat ki/be. Szóval nem is fértek volna el a kezelőszervek. Van ennek a műszernek egy másik változata. Mivel annak nagyobb az előlapja, ott még a frekvenciamérő bemenete is ki lett vezetve külső használathoz. Visszatérve a felépítéséhez, minden panelen rajta van a saját stabilizátor kockája, de inkább kettő. Mivel kezdetben még nem tudtam, hogy meddig megyek a fejlesztéssel, ezért lett bevetve ez a fura tápellátási megoldás. Voltak még tervbe véve érdekes fokozatok. Például tudott volna a műszer _egyszerre_ szinusz négyszög háromszög jelet. Mármint egy hullám szinusz, egy hullám háromszög, és egy hullám négyszög. Elméletben készült egy lépcsőjellé alakító fokozat is, melyet szintén nem ültettem át a gyakorlatba.
Ha már egyszer hangfrekvenciás generátor, akkor illik tudnia a 20 hertztől 20 kilohertzig terjedő frekvenciasávot. Én meg - mint azt időnként szoktam - egy kissé túllőttem a célon. Ez persze semmiféle problémát sem okoz, hiszen miért lenne baj, hogy a műszer simán lemegy 1 hertz alá.
A felső vége meg valahol a hosszúhullámú tartományban van. Bár ekkor a jelalak már nem szép, és már némi offset hibája is van.
A generátor lelke ez a panel. Az 1 Hz - 100 kHz tartományt egyetlen sávban fogja át, vagyis semmiféle sávváltó kapcsoló sincs a masinában. Valami áramvezérelt áramgenerátor töltöget egy kondit. Tehát nem RF dolog van a fémdobozkában. Azért kellett bezárni az oszcillátort, mert bármiféle hőmérsékletváltozás hatására azonnal elmászott a frekvencia. Az iszonyatosan széles átfogás miatt persze még így is elmászik, de ez engem eddig még sohasem zavart, merthogy még nem végeztem a műszerrel hosszúidejű méréseket.
Ez itt a jelformáló panel. A generátorból háromszög és négyszög jel jön ki. Ez a fokozat csinál a háromszögből szinuszt, valamint a négyszögjelen is igazít valamit.

No de lássunk valamit a jelalakokból

A szinusz olyan amilyen. Nekem egyszerű mérésekhez (torzítás mérőm nem lévén) bőven megfelel.
A négyszögjel alakja is elfogadható. Nagyobb frekvencián némileg kerekedik, de a HF sávban bőven megteszi.
A háromszög is szép. Naná hogy szép, hiszen ezt produkálja alapból a generátor.
Ez a jel meg egyenesen gyönyörű. Mondhatni melléktermék. Akkor áll elő, ha az előlapon a háromszög és a négyszög közé váltok.
Íme egy a szkóp eltérítő feszültségével sweepelt sinus jel. 1Hz 100kHz tartományban is lehet ilyet játszani. Egyből előkerülnek a frekvencia átviteli anomáliák.
Pont mint fent, csak most háromszög jel állásban.
A kép pedig úgy készült, hogy rávakuztam az oszcilloszkópra. Mit ne mondjak, mind a ketten nagyon meglepődtünk!
Ez a panel emlékeim szerint a vezérlőfeszültség analóg logikájáért felel. Vagy valami ilyesmi... Kívülről (például oszcilloszkópról) lehet sweepeltetni a jelet. Start stop rendszerű a vezérlés. (úgy dereng, hogy ez a helyes kifejezés) Tehát minimumra kapcsolok, beállítom az alsó frekvenciát (egyik potméter), majd maximumra kapcsolok és beállítom a felső frekvenciát (másik potméter), majd wobbulátor üzemmódra kapcsolok. Mindezek hatására söpör a kimeneti jel a beállított értékhatárok között. Van még valami idetartozó funkció, de ránézésre nem jöttem rá a lényegére. Van az előlapon egy kapcsoló fix, illetve variable felirattal. Tartozik hozzá két kisebb méretű helipoti. Percekig próbálgattam, mire végül nagy nehezen sikerült rájönnöm a funkciójuk lényegére. Ez egy sávbeszűkítési lehetőség. A két apró forgatógombbal az alsó és a felső határfrekvenciát lehet beállítani. Ha ezekkel beszűkítem a lehetőségeket, akkor olyat tud a műszer, hogy a fő frekvenciabeállító gombokkal csak a szűkített lehetőségek között lehet szabályozni. Vagyis ha akarom, akkor a frekvenciaszabályozó helikális potméter 10 fordulatára nyújtható ki mondjuk az 1.600-tól 2.700 hertzig terjedő tartomány. Ne erre a funkcióra se volt még szükségem soha!
Ez itt a frekvenciamérő egység. Kezdetben még úgy volt, hogy nem lesz ilyen a dobozban, de a Petőfi csarnokban vettem egy hölgytől egy marék kijelzőt. Nem igazán tudta mit árul. Sebaj! Elég ha én tudom. Ha jól dereng, akkor TIL306 a nevük. Ez egy számlálóval egybeépített 7 szegmenses kijelző. Rettentően ügyes találmány. Alig kell hozzá valami, és már készen is van belőlük a frekvenciamérő.
A hangolás egyenfeszültséggel történik, a képen látható jófajta 10 fordulatú helikális potenciométer segedelmével. Ez a speciális potméter egy igencsak drága dolog. Több ezer forintba kerül egy ilyen! Én a zsibvásárban vettem. Hüm! mondtam szomorúan. Hát ennek a motornak megakad a tengelye. 100 forint? (nézett rám esdeklőn az eladó) A kettő! (mondtam engedékeny hangon)
Ez itt a kimeneti fokozat panelja. 0,5 millivolttól 5 voltig dekádonként fokozatos, potméterrel folyamatos az állítási lehetőség. A generátor belső ellenállása 50, 100, 1K, 10k fokozatokban megválasztható. Van egy DC leválasztós állás is. Az előlapi kapcsolókon nem fut át a jel. Valahogy nem jött össze a dolog. Egészen egyszerűen nem hagyta magát dróton rángatni a négyszögjel. Mindig bekerült a jelalakba valami oda nem illő disznóság, ezért végül teleszórtam a paneleket Reed relével, minek okán az előlapon található kapcsolók csak a relék kapcsolófeszültségeit kapcsolják. Nagyszerű dolog ez a Hamlin DIL tokos Reed relé! Köszönet érte Urbán úrnak. Kérdeztem mibe kerül ez a panel. Azt mondta ki van írva, hogy 300 forint. Ez egy A3-as méretű panel volt, saroktól sarokig telitöltve a fent említett relével. Na ezt egyszerűen nem lehetett otthagyni! Sajnálom is, hogy nem vettem belőle többet. Az RF wobblerem is tele van szórva ilyen relékkel.

 

 Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...