29 LED-es villanykörte
(egy sikeres javítás története)

   Egy barátom nyomta a kezembe (nem azt, ezt), mégpedig azzal a felkiáltással, hogy bedöglött. Megmutatta, hogy mit tud. Már úgy értem nem a barátom, mert ő amúgy szépen hegedülni, hanem ez a lámpa. Az összes LED világít benne, de csak nagyon-nagyon halványan.
  
Részemről hatalmas önbizalommal kezdtem neki a javításnak. Arra tippeltem, hogy elromlott benne az előtét kondenzátor forrasztása, és csak a kondenzátort kisütő ellenálláson keresztül jut be az áram.
  
A lámpához még a dobozát is megkaptam, amin aztán tényleg rajta van minden, épp csak az nem, hogy hány lument reméljek tőle. Aki nagyon figyel, megtalálja egy piktogramon, hogy egy 15 wattos hagyományos izzót lehet vele helyettesíteni.

 

 

   A lámpát könnyű volt megtámadni, hiszen egyáltalán nem futott el a várható zaklatás elől, legfeljebb kicsinykét odébb gurujkázott. A fehér, és az átlátszó műanyag közt kellett körbevinni egy hegyes konyhakést, és már engedett is az erőszaknak a szilikon ragasztó.

 

 

A legalsó NYÁK maga az elektronika, ami a jelen esetben sokkalta
egyszerűbb, mint mondjuk egy kompakt fénycsőé. Van benne egy:

- kis értékű előtét ellenállás
- olvadó biztosíték
- soros kondi egy kisütő ellenállással
- négy dióda híd egyenirányítóként

   A korábbi tippem sajnos nem jött be! A kondinak és a forrasztásnak ugyanis kutya baja. 5 volttal és 200 ohmmal végigtapiztam a külső sorban található LED-eket, melyek közül az összes jónak bizonyult.

 

 

   Négy forrasztást bontva, már ki tudtam kapni a helyéről az emeletet. A felettünk lakó ember szerencséjére nem a házból, hanem csak ebből a lámpából. Szóval már csak az emeleten lehet a bibi! Kérdeztem is Lajos bácsit, hogy hol fáj. Végül aztán itt találtam meg a szakadássá alakult LED-et.

 

 

Nem volt itthon ilyen fura alakú LED, ezért az lesz
a kakukktojás, amit most a helyére beforrasztok.

 

 

Beforrasztás után ki is próbáltam az emeleti részt. A kakukktojás persze kékebb.
Tulajdonképp egy drótdarabbal is helyettesíthettem volna, de így azért szebb.

 

 

   Na most kell csak igazán az ügyesség, ugyanis a közép tájt levő négy lyukba kell beletalálni az emeleti rész lábaival. Persze már megint nem a felettünk lakó Lajos bácsi fájós lábairól van szó.

 

 

   Mielőtt visszacsomagoltam volna, újra kipróbáltam az egészet, mégpedig így, vagyis kocsányon lógó formában. Teljes a siker! Már csak vissza kell ragasztanom a burát Technokol rapiddal. (ezt becéztük a nyolcvanas években úttörő LSD-nek)
  
Ja igen! Mivel a kondi 330 nanófarádos, ezért 20 mA körül van a felvett áram. Jó érzéssel tölt el, hogy ezt a lámpát meg lehet, és meg is tudtam bütykölni, nem úgy mint egy hagyományos hatvanas villanykörtét.

 

Képek: Szuhay Péter
Szöveg: Szuhay Péter - Gömör Géza

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.