Villogó fényfüzér
(borzasztó izé)

Ezt nyomta kezembe - nézd már meg felkiáltással - egy kollégám. Ühüm. Igen.
Megnéztem. (vetettem egy sanda pillantást a zöld drótgubancra)
Persze sejtettem én, hogy ennél azért többet vár tőlem.
Aki nem tudná mi ez, nos ez az a fényfüzér, melytől
folyton óva int minket a fogyivédős ember a tévében.

 

 

   Íme egy búzaszem méretű izzó, zöld színű zsugorcsővel rögzítve az áramot hozó vezetékre. A múltkoriban elkövetett izzósor modifikációm alanya ennél sokkalta komplexebb felépítésű volt.

 

 

   Ebből már egészen egyszerűen nem lehet több anyagot kihagyni! Mint az a két szál vezetékből (egyik jön, másik megy) sejthető, sorba vannak kötve az izzók. Tudom, hogy a zsugorhüvely erősen tart, de mi van, ha én meg erősen húzom? Szerintem vagyok olyan erős, hogy ki tudjam húzni belőle a drótot.

 

 

   Ez a dobozka vezérli a fényfüzért. Ez nem egyszerűen csak egy kapcsoló, hiszen a fényfüzér izzói négyes csoportba rendezve összevissza tudnak villogni. Illetve most épp nem tudnak. Ha tudnának, akkor nem lennének itt. A négy csoportból már csak egy világít, illetve villog. Hogy miért kell egy izzósornak villognia, azt részemről sosem fogom megérteni. Engem speciel kifejezetten zavar a villogás.

 

 

A CE jelölés jelen esetben maximum ha a China Export rövidítése, merthogy
ez semmiféle EU előírásnak nem felel meg, az tuti! Eddig csak annyi
pozitívumot tudok elmondani, hogy legalább a rögzítéssel nem
cifráztak. Hagyományos kereszthornyos csavar tartja össze.

 

 

CE az a jó édes...
Amúgy meg mit kínaizom le szegényt? Van ráírva ilyesmi? Nincs. Akkor meg?
Használjam a házon belül? Legfeljebb ha arra tekerném rá, aki gyártja,
megrendeli, forgalomba hozza, eladja. A vevő csak annyiban
tehet a dologról, hogy piacon veszi meg a legolcsóbbat.

 

 

   Persze, rendben, legyen, értem én. Mármint nem várható el, hogy biztonsági trafó legyen benne. Az átlag fellógatós (karácsonyfára vagy bármire) izzósorban is csak a vezetékek szigetelése a biztosíték arra, hogy nem kapunk a drótgubanctól egy kiadós áramütést.

 

 

   No de hova a kis f*sz*mba lett a drótokról a tehermentesítő? A bal oldali bejövő kettősszigetelésű kábel másik végén egy villásdugó van. Mondjuk ezt a kábelt azért nagyon kéne ám ahhoz ráncigálni, hogy kijöjjön a dobozból. Az öt szál vékony zöld drótot viszont részemről már nem merném huzigálni. Kérdezed miért morgok? Ez a valami (vezérlődoboz) a saját drótjain lóg. Ha a kiszakadt drót elszabadul, nincs az a szerencsecsillag, aki megvédene egy rövidzártól!
  
Hogy lesz-e belőle lakástűz, vagy sem? Szerintem ezt nem érdemes kockáztatni. Ha meg kicsúszik a leszakadt drót, nem lehet olyan szerencsénk, hogy ne a fázis kóricáljon benne! Hogy aztán agyoncsap-e valakit, vagy sem? Mondjuk esetleg ellenségnek, csomagban, ismeretlen feladódként. De aztán nehogy rajta legyen az ujjlenyomatunk! Tényleg! Legalább egy árva csomót lehetett volna a drótokra...

 

 

   Már a dobozon is vannak jelek. Persze nem kell túlzásba vinni a kényeskedést, de azok a csúf vakarászás nyomok a doboz fedelének belsején, azok nem egyediek. Már úgy értem, hogy azok rajta vannak minden példányon. (ócska fröccsszerszám) A szerszámkészítőknek van is erre egy mondásuk, ami így hangzik: Vidékre jó lesz!

 

 

Először egyenirányítjuk a 230-at, majd kicsit megszűrjük.

 

 

A szerkezet agya, a függőlegesen álló öcsipanelen (ha nem is túlzottan)
látható fekete pacával lezárt, mondhatni tokozatlan IC.

 

 

A négy fekete valami (tranzisztor, FET, tirisztor, triak...) kapcsolgatja rá az áramot
az izzósorokra. Értem én, hogy mérnök, meg ki van ez számolva, de én speciel
rá nem merném ereszteni ilyen tokozású valamire a hálózati feszültséget.
Lett légyen benne bármi is! Persze tudom, hogy maradi vagyok...

 

 

   Miután a morgáson túljutottam, gondoltam rámérek. Érdekes eset! Nem értem... Hagyományos izzók vannak sorban felfűzve. Vezetniük kellene az áramot, de nem teszik. Nemhogy a négy sorból három, de egyenest mind a négy szakadást mutat!

 

 

 

   Ehhez képest, ha bedugom a konnektorba, egy sor azért még világít. Mivel ma nem volt kedvem áramütést szenvedni. Mérjen rá bekapcsolt állapotban a macska! Nekem ugyanis nincs ilyesmi hülye kísérletekre hét életem.

 

 

   Ha tegyük fel megtalálnám, hogy mely izzók vannak kiégve a nem villogó három oszlopban, akkor sem tudnék vele mit kezdeni, mert nincs hozzá tartalék izzóm. De még ha volna, akkor sem javítanám meg. Persze... Hogy aztán még az legyen, hogy miattam rázott meg valakit az áram, vagy égett le a lakás. Irány a kuka! Illetve én visszaviszem a kollégának, hogy szennyezze vele a környezetet ő.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.