Ház
(ne csak apróságok legyenek)

Mi volna, ha ma nem egy szokásos apróságot bontanék szét, hanem valami nagyobbat? De mi legyen az a nagyobb? Legyen mondjuk egy ház? Egy ház azért már tényleg elég nagy. Mondjuk ne egy pesti bérház legyen, mert az mégiscsak túl nagy. Legyen inkább egy vidéki házikó, ezért a városból menten ki is mentem.
Persze egy szép és jó házat nem szívesen bont szét az ember, hiszen az még jó lehet valamire. Mondjuk lehet benne lakni, meg más efféle megszokott dolgok. Ez a ház már meg van roggyanva, le van lakva, felesleges, és ráadásul még útban is van. Mint az látható, a nyitva felejtett ablakon időközben bejött a természet.
Persze nemcsak a flóra tette be a lábát (illetve zöldjét), hanem a fauna is. A fűtéscsövek tetején látható fekete mócsingok ugyanis fecskefészkek. Ha a madarakat amúgy nem zavarja más állat, például macska, akkor lazán beköltöznek bárhová.
Tulajdonképpen minden házat fel lehet újítani, csak az a kérdés, hogy megéri-e a ráfordítást az épület. Jelen esetben a tulajdonos úgy ítélte meg, hogy nincs értelme pénzt ölni a házikóba.
Minden meg van roggyanva egy kicsit, még az amúgy stabil fürdőkád is. Látszik rajta, hogy lejjebb ment mint volt, mire fel csúful "leköpte" a burkolat a felső csempesort.
Nekem kell egyedül szabadkézzel lebontani a házat? Szerencsére nem! Ez a szakma is (mint amúgy minden más) erősen gépesítve van. Akkor jöjjön hát egy bontótraktor!
Akkora a szeméthalom az udvaron, hogy nem fér oda a traktor a házhoz. A probléma megoldása az, hogy nyitásként ásunk egy hatalmas gödröt, amibe aztán belerakjuk az egész udvart, úgy ahogy van!
Már ott is van a gödör, csak az előbbi képen nem látszott a traktortól. Ez a gödrös megoldás egy nagyon jó ötlet, csak aztán ne akarjunk ide kutat, medencét, vagy pincét ásni, mert ugye akkor aztán lesz nagy meglepetés!
Mint ahogy az a képen látható, elég nagy lett a gödör, hiszen simán belefért az udvar, illetve az udvar tartalma. A szemét elszállítása ugyan környezettudatosabb megoldás, csakhogy egyben jóval drágább is.
A kiásott földet a traktor visszatette a gödörbe, majd szépen eligazította a terepet. Ugyan a talajszint magassága egy picit megemelkedett, de ez az adott méretek mellett szinte észrevehetetlen.
Na most ha az udvar rendbetételénél bevált a gödrös megoldás, akkor a háznál is működnie kell! El is kezdte ásni az újabb gödröt a traktor.
Ahhoz, hogy egy ekkora házat, ami nem is olyan nagy, még ha lebontva is, de beletegyünk egy gödörbe, szóval ahhoz bizony elég nagy lyukat kell ám ásni!
Mondjuk ezen nem múlik, hiszen akkor ásunk a traktorral egy a célnak megfelelően nagy lyukat.
Mikor aztán a lyuk elkészült, egyszerűen csak tegyük bele a traktorral a gödörbe a házat. A ház egy masszív építmény, csakhogy a traktort erősebb fából, akarom mondani vasból faragták.

 

 

Jók a képek, de egy mindent elmondó videónál nincs jobb!

 

Ha belegondolok, hogy ezt a melót akár kézi munkával is el lehetett volna végezni, miközben olyan sebesen dolgozik a pici traktor, hogy szinte már alig van a házból valami, akkor mindenképp áldásnak tekinthető a gépesített munka.
Nem becézem a traktort, hanem ez egy tényleg pici gép. Olyan aprócska, hogy alig látszik ki a maga emelte földhalom mögül. Persze a mérete ellenére kiválóan teszi a dolgát.
Mivel egy ház lebontva sokkal kisebb térfogatot képvisel, ezért szinte alig telik a gödör a beleszórt építési, akarom mondani rombolási törmelékkel.
A házban volt villany is. A légvezeték bontása némi fejtörést okozott, de mivel a traktorba nem megy bele az áram, ezért nem lett túldimenzionálva a probléma. A markolókanál könnyedén letépte a vezetéket tetőtartóstul, acélkötelestül. Persze volt egy kis szikrázás, de kicsire nem adunk!
Lesz itt rend! Mondta a takarítónő, és berúgta a szemetet a szőnyeg alá. Egy kicsit ugyan kiáll a földből a gödörbe szórt ház, de a traktor a súlyával némileg rásegített a kupacra, ami aztán azonnal megoldotta a problémát.
Szinte hihetetlen, hogy mindössze néhány órával ezelőtt még volt itt egy ház! Persze most is itt van, csak lekerült a talaj szintje alá. Már csak egy kisebb kupac árulkodik a traktor tettéről.
Az eső hamarost elmossa a traktor kerekeinek nyomát, a természet belakja zöld növényeivel a szabaddá vált terepet. Pár hónap és olyan lesz az udvar, mintha mindig is olyan lett volna...

 

előtte utána

Fotók: Ákos
Szöveg: Géza

 

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.