Ház
(ne csak apróságok legyenek)

Mi volna, ha nem egy szokásos apróságot bontanék szét, hanem valami nagyobbat? De mi legyen az a nagyobb? Legyen mondjuk egy ház? A ház az elég nagy! Mondjuk ne egy pesti bérház legyen, mert az mégiscsak túl nagy. Legyen egy vidéki házikó, ezért a városból menten ki is mentem.
Persze egy szép és jó házat nem szívesen bont szét az ember, hiszen az még jó lehet valamire. Mondjuk lehet benne lakni, meg más efféle megszokott dolgok. Ez a ház már meg van roggyanva, le van lakva, felesleges, és útban is van. A nyitva felejtett ablakon meg bejött a természet.
Persze nem csak a flóra tette be a lábát (illetve zöldjét), hanem a fauna is. A fűtéscsövek tetején látható fekete mócsingok fecskefészkek. Ha a madarakat amúgy nem zavarja más állat, például macska, akkor lazán beköltöznek bárhová.
Tulajdonképpen minden házat fel lehet újítani, az a kérdés, hogy megéri-e a ráfordítást az épület. Jelen esetben a tulajdonos úgy ítélte meg, hogy nincs értelme pénzt ölni a házikóba.
Minden meg van roggyanva egy kicsit, még a fürdőkád is. Látszik hogy lejjebb ment mint volt, le is "köpte" a burkolat a felső csempesort.
Nekem kell egyedül szabadkézzel lebontani a házat? Szerencsére nem! Ez a szakma is (mint minden más) erősen gépesítve van. Akkor jöjjön hát egy bontótraktor!
Akkora a szeméthalom az udvaron, hogy nem fér oda a traktor a házhoz. A probléma megoldása az, hogy ásunk egy gödröt és belerakjuk az egész udvart ahogy van!
Már ott is van a gödör, csak az előbbi képen nem látszott a traktortól. Ez a gödrös megoldás egy jó ötlet, csak aztán ne akarjunk ide kutat medencét vagy pincét ásni, mert lesz meglepetés!
Mint a képen látható, elég nagy lett a gödör, simán belefért az udvar, illetve az udvar tartalma. A szemét elszállítása környezettudatosabb megoldás, meg persze jóval drágább is...
A kiásott földet a traktor visszatette a gödörbe, majd szépen eligazította a terepet. Ugyan a talajszint magassága egy picit emelkedett, de ez az adott méretek mellett szinte észrevehetetlen!
Hát...
Ha az udvar rendbetételénél bevált a gödrös megoldás, akkor a háznál is működnie kell! El is kezdi ásni az újabb gödröt a traktor.
Ahhoz, hogy egy ekkora házat ami nem is olyan nagy, -még ha lebontva is- de beletegyünk egy gödörbe, szóval ahhoz bizony elég nagy lyukat kell ám ásni!
Mondjuk ezen nem múlik, akkor ásunk a traktorral egy a célnak megfelelően nagy lyukat.
Ha a lyuk kész, akkor tegyük bele a traktorral a gödörbe a házat. A ház egy masszív építmény, de a traktort erősebb fából, akarom mondani vasból faragták!

 

 

Jók a képek, de egy mindent elmondó videónál nincs jobb!

 

Belegondolok, hogy ezt a melót kézi munkával is el lehet végezni, mindeközben olyan sebesen dolgozik a pici traktor, szinte már alig van a házból valami...
Nem becézem a traktort, hanem ez egy tényleg pici gép. Olyan aprócska, hogy alig látszik ki a maga emelte földhalom mögül. Mérete ellenére kiválóan teszi a dolgát.
A ház lebontva sokkal kisebb térfogatot képvisel, szinte alig telik a gödör a beleszórt építési, akarom mondani rombolási törmelékkel.
A házban volt villany is. A légvezeték bontása némi fejtörést okozott, de mivel a traktorba nem megy bele az áram, ezért nem lett túldimenzionálva a probléma. A markolókanál könnyedén letépte a vezetéket tetőtartóstul acélkötelestül. Persze volt egy kis szikrázás, de kicsire nem adunk!
Lesz itt rend! Mondta a takarítónő, és berúgta a szemetet a szőnyeg alá. Kicsit kiáll a földből a gödörbe szórt ház, de a traktor a súlyával némileg rásegített a kupacra, és ez azonnal megoldotta a problémát.
Szinte hihetetlen, hogy pár órával ezelőtt még volt itt egy ház! Persze most is itt van, csak lekerült a talaj szintje alá. Már csak egy kisebb kupac árulkodik a traktor tettéről.
Az eső hamarost elmossa a traktor kerekeinek nyomát, a természet belakja zöld növényeivel a szabaddá vált terepet. Pár hónap és olyan lesz az udvar, mintha mindig is olyan lett volna...

 

előtte utána

Fotók: Ákos
Szöveg: Géza

 

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.