Műholdvevő fejegység
(nem én voltam, nincs is tévém)

Ez egy leszerelt régi fej. Ki kellett cserélni, mert az asszony kicseréltette a beltérit, s az új beltérihez új fejegység is dukál. Ha hagynánk, akkor "ezek" mindent kicserélnének! No de hát a nők már csak ilyenek...
Ez a szép új lett a régi helyett. A cseréhez persze fel kellett mászni a tetőre. Nos igen, így van ez. Ha valami nem megy, akkor nemcsak lent van a hiba, hanem a fent lévő fejet is le kell lecserélni. No de ne politizáljunk...
Íme az új fejegység doboza. Keménypapírból, szép feliratokkal. Hol vannak már a régi szép idők, hol van már a készülő kommunizmus az ő zsírpapír hangulatával...
Ezek itt a régi fejegység időviselt paraméterei. Jóféle matrica ez, hiszen alig látszik meg rajta a tetőn eltöltött néhány év. Mondhatni békebeli darab. Manapság sajnos már csak maga a matrica tartós, a termék az ugyanis gyorsan kirohad alóla.
Ez tisztára olyan, mint mondjuk a Lada Samara gyújtáselosztó. Értem én, hogy rovátka, de itt mégis minek a gyújtásszögét lehet beállítani?
Egyszerű összepattintós ház, közepes csavarhúzó feszegetés elleni ellenállási képességekkel. Több mint négy év eső, hó, és persze tűző napsütés után sem törik / repedezik. A műanyag burkolat amúgy egy alumínium házat takar.
Szóval itt hal(*)gatózik! (* = mert csak egy füle van)
Jesszus! Elszakadt a matrica! Most mi lesz? Oda a garancia! Még jó, hogy ez már úgysem volt aktuális. Persze vannak akiknek a garancia semmit sem jelent, és már újkorában feltépik a matricát.
Másod szintű, piros színű védelem,
de áttörök könnyűszerrel én ezen!

© Oldradio

Persze egy kis piros trutyi nem lehet ellenfél. A ragacs alatt két hangoló csavar található. Volt itt még egy meglepetés összefogató csavar is. Ez azért van, hogy nehogy már szétjöjjön a dobozka, ha kitekerjük a négy sarkában található összefogató csavarokat. A fedélen további kialakítások vannak, melyek árnyékolt kamrákra osztják a panel részeit.
A panel. Érdemes megcsodálni a nyák rádiófrekvenciás kialakítását. Már a fólia alakja is mennyit számít! Le a kalappal a fejlesztők előtt, hogy egy ilyen panelt sorozatban gyártható formára ki tudnak alakítani. Kedvencem az FKB0 és R0 közötti rész. Hogy ez hogyan jött ki nekik... A fejegység tápellátását amúgy a beltéri biztosítja, cserébe a vételi információkért.
Ez itt már a panel másik oldala. Ezen az oldalon szinte teljesen egybefüggő a fólia! Ez a jó nagyfrekvenciás árnyékolás végett van így. A rengeteg lyuk mind furatgalvanizált, azaz közvetlen átkötés a panel másik oldalán található test csíkokra. A levezető kábel csatlakozója mindeközben a helyéről kicsavarható.
A panel még egyszer. Nagyon szépek azok a nyomtatott induktivitások...

Képek: SirLeslie
Szöveg: SirLeslie & Oldradio

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.