Pontos box fényképezőgép
(120 forintért vettem)

   Ez egy olyan fényképezőgép, amit a Verseny utcai piacon vettem. Kiszúrom az ilyesmit. Jó drágán kínálták (200 forint), amit egyből a felére alkudtam. Viszont az eladó nem tudott visszaadni csak 80 forintot a kétszázasomból, ezért 120-ba van. Ez a néhány sor gondolom jól rávilágít a beszerzés anyagi körülményeire...

 

 

   Amit látunk, azok a fényképezőgép kezelőszervei. Se egy fókusz, se egy LCD kijelző, se zoom, se semmi más manapság divatos faxni, épp csak ami kell. A jobb oldali karocskával felhúzzuk a zárat, a bal oldali gombbal pedig exponálni lehet.

 

 

Ez itt az állványmenet, ami amúgy a bőrtokot is
rögzíthette. Már ha volt hozzá egyáltalán...

 

 

   Erről a négyzetes részről azt hittem, hogy innen hiányzik a vakucsatlakozó, de nem! Ehhez a géphez ugyanis még nem volt vaku. Itt két kinyitható lemezke volt lyukkal. Kihajtottuk a két lemezt (az egyikben egy lencse is volt), majd átnéztünk a lyukon. Ezzel az igen egyszerű kétlyukú keresővel lehetett (kellett) becélozni a fotózni kívánt témát.

 

 

Íme a gép háta. Ez sincs túlbonyolítva.

 

 

A gép neve. Pontos
Amúgy itt olvasható a gép története.

 

 

Ennyi, kétfelé lehet venni és kész.
Igazi iskolapéldája annak, hogy a tárgyak mennyire leegyszerűsíthetők.

 

 

   A gép hátulja. Ide kellett betenni a rollfilmet. A rollfilm annyit tesz, hogy a film hajlékony és fel van tekerve. (vagyis rollnizva van) Sokkal egyszerűbb a kezelése, mint az üveglapocskáknak. No de mi az az üveglapocska?

 

 

   Most kereshetek egy olyan fotót, ami még üveglapra készült. Ez a technika már annyira túlhaladott, hogy nem sok esélyem van. Hacsak nincs egészen véletlenül a frekvenciamérőm tetején a kis fadoboz alatt.

 

 

Persze ott van! Miért is ne lenne ott? Van itt kérlek minden...

 

 

Íme egy közeli fotó a fotóról, de térjünk vissza a box géphez.

 

 

Újabb érdekesség, hogy ez a felirat nem kívül, hanem a dobozon belül van.

 

 

   Egy darabka vaslemez odaszegecselve, mindössze ennyi tartotta a filmet. Ehhez a géphez 6 cm széles film volt használatos, 6x6 kockából 12 fért rá. De ugyanezt a filmet használták 6 x 4,5 illetve 6 x 9-es gépekhez is. A filmmel együtt egy piros papírszalagot is közétekertek, ezen volt hátul a számozás három oszlopban, 4,5, 6 és 9 cm távolságban. Mindig kellett hozza egy üres orsó, erre tekerte át az ember a filmet. Az új film orsója lett a következő film üres orsója. (THX a leírásért Andy)

 

 

Ez pedig a filmtovábbító, amit ha tekertünk, akkor vitte a filmet.

 

 

A gomb belső felén található pöcök forgatta a filmorsót.

 

 

   Itt ez a két lyuk. Ezeken keresztül lehetett látni, hogy hol áll a gépben film. A filmen számok voltak, a filmkockáknak megfelelően. A két kis ablak azért vörös, mert a régi filmek a vörösre alig voltak érzékenyek. (THX Bámer Balázs)

 

 

Ez a pöcök a fényképezőgép hátuljából lóg ki.

 

 

Ide megy be a gép elején található két rugócska közé.
Ennyi volt ami összetartotta a gépet.

 

 

Ez pedig itt már a fényképezőgép zárszerkezete.

 

 

 

   Mivel nehéz volna szavakkal leírni, hogy hogyan működik, inkább nézzük meg ezen a videón. A két lemezkén található lyuk és az egy szem lencséből álló optika egy pillanatra fedi egymást, mire fel már el is készült a fénykép. (ne kérd a gépet, mert már elajándékoztam)

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.