Hangváltó
(találtam)

Ha éppen nem veszek semmit, akkor csak úgy egyszerűen találok valamit. Mivel Kőbányán épp lomtalanítás volt, ezért eltökélten úgy gondoltam, hogy nem megyek arra, vagyis inkább a népligeten keresztül bicikliztem haza, mert ott aztán tényleg nincs senki és semmi, így nincs aki kincseket szórjon elém. Erre fel ezt az amúgy autóba való hangváltót a víztorony mellett találtam a földön. Szóval ez a téma valóban az utcán hevert. Még tiszta szerencse, hogy csak ilyen egyszerű dolgot találtam. Legyen, beismerem, találtam nem ilyen egyszerűt is, de a házi készítésű keverőpultról majd egy más alkalommal szólok.
Ez egy háromutas hangváltó azt tudja, hogyha a bemenetére rákötjük az erősítőnk kimenetét, ez a dobozka szétválogatja a hangokat a hangfalunk három hangszórója számára. Ez azért szükséges, mert a mély hangú hangszóró membránja nem tudja lesugározni a magas hangokat, hiszen már csak a tömegénél fogva sem képes megfelelő sebességgel mozogni. Mindeközben a magassugárzó membránja a mély hangokra immúnis. Még ha képes is lenne mozdulni egy centit, membránfelület hiányában úgysem hallanánk semmit. A középhangú sugárzó meg ugye sem nem dübörög, sem nem csipog, ezért nem is tud mit kezdeni az ilyen hangokkal.
Íme a doboz alja. Na ez azért még tőlem is egy elég semmitmondó egy kép.
Mondjuk a doboz tartalma is elég semmitmondó. Az alkatrészek számából avatott szemnek egyből látszik, hogy ez egy 6 dB/oktáv meredekségű szűrő.
Komoly agymunka lehetett a panel megtervezése. Amúgy persze magam is ilyen egyszerű mintákkal kezdtem. Az első panelem egy 2 tranzisztoros erősítő volt, amit elsőre nem tudtam rátervezni a 10x15 centis panelra. Egyszerűen nem akartak ráférni az alkatrészek! Egyre bonyolultabb lett a minta, ami a mindössze 10 alkatrészt tekintve a már akkor is igen komoly elbonyolítási képességeimről tanúskodott. Aztán apukám megmutatta hogyan kell.
A tekercs gyanúsan kicsi, a kondenzátorok pedig nem éppen bipolárisak. Persze egy néhány wattos autórádióhoz még ez a trehány kivitel is bőven megfelel.
Ha érdekelne valakit, itt az alkatrészhalmaz összerendezési rajza. A háromutas Videoton hangfalamban még ennyi sem volt, mert a tekercset kispórolták belőle. Mondjuk annak a hangfalnak nem volt párja 2.000 forint újkorában, szóval nem is vártam tőle többet. Mondjuk azért szólhatott volna mind a hat hangszóró...

Két hangfal sétál a sivatagban.
Az egyik megszólal, a másik Videoton.

 

 

Vajon miért dobnak ki egy hangváltót? Talán azért, mert erősen recsegett,
amin ezt a kontakthibás szegecselést elnézve nincs mit csodálkozni.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.