Kamumatik kettő
(svájci bicska)

Vonzódom a bóvlihoz, mert érdekel mennyire az. Nagyon! Ez a gép ráadásul még törött is, de így legalább olcsó volt. Ugyan teljesen értéktelen, de a hozzá nem értő eladók szerint ez egy videókamera, ezért sokat kérnek érte. Például erre a gépre lazán ráment 100 forintom!
V6000 a neve.
Azért megnézném az előző 5999 változatot.
A fényképezőgép vezérlő gombjai, mert persze jelen esetben szó sincs semmiféle videókameráról! Az első gomb az üzemmód választó, a középső picike visszatekeri a filmet, a jobb oldali pedig az időzített (késleltetett) felvétel gombja.
Ez egy LCD panel, még oda is van írva.

 

Szép hosszú matrica volt a gépen, lássuk miről szólnak a kockái.

Ez világos. Egy rádió és egy kamera (magyarul fényképezőgép) kombinációjáról van szó. Hogy miért kell ezt a kettőt kombinálni, arra nem jöttem rá. Van aki fotózás közben rádiót akar hallgatni? Persze igény mindenre van. De ha nincs, majd reklámokkal támasztunk!
Ez azt jelenti, hogy rendes hagyományos 35 milliméteres film való bele.
Ez pedig azt mondja, hogy öt centi átmérőjű optikai keresője van. Ez a része sajnos hiányzott a kamerának, csak elmesélni tudom, hogy elég rettenetesen nézett ki. Egy öt centi átlójú szögletes lencse volt.
Ez a kép pontosan ugyanarról szól mint az első. Ennek így alapvetően semmi értelme, hacsak az nem, hogy eggyel több címke van a gépen.
Villogtatja a vakut, nem lesz piros a szemünk a fotón.

 

De nézzük tovább a gépet

Van a tetején külső vakucsatlakozó.
Ide kell belenézni. Innen hiányzik egy gumibigyó, ami a szemünk köré illeszkedne.
Ráijesztettem vele az asszonyra. Fogtam és odanyújtottam neki, de közben úgy adtam oda, hogy ne tudja megfogni, essen csak  le a földre. Jaj! A videó kamerám! Kiáltottam fel. De ismer, nem ugrott be...
Valódi műbőrből készült belebújós fogója van.
Ezek a gombok a rádiórészhez valók. A "scan" keresi meg az adókat. A "reset" kezdi elölről az egészet. A nagy fényes a min max felirattal pedig a hangerő szabályozó volna. Azt hittem valami jópofa nyomógombos megoldás, de látni fogjuk, hogy erről szó sincs!
A gép alján állványmenet, és némi kosz látható.
Az akkumulátor is hiányzik. Én a "battery release" feliratból arra következtetek, hogy két ceruza elem volt egy pufi kis tartókában.
Ez a gomb olyan mint más gépeken a zoom optika állító gombja. Más gépeken van is a gombhoz zoom-os optika, itt persze nincs!
Itt volt a kihajtható átnézeti kereső. Egy darab plexi, ami némileg torzította a képet.
De menjünk beljebb.
Ez a fényképezőgép része a doboznak. Ide való a film. A bal oldali nyílásba bele is fér, de a jobb oldali részen már nincs elég hely az orsónak. Vagyis a film valószínűleg csak úgy magától tekeredett fel a nagy büdös semmire. Aztán ha ellőttük az összes kockát a motor visszahúzta a helyére ha tudta.
Szemből nézve egészen jól néz ki. Persze így, hogy kettőben látjuk, egyszerre nézzük ezt és a fenti képet, kiderül a csalás. Ezt a fotót nézve úgy néz ki, mintha egészen normális optikája lenne a masinának. Viszont ha összevetjük a fenti képpel, akkor kiderül, hogy az a nagy lencseszerű valami az átnézeti keresőhöz tartozik. Az igazi optika a film irányába az a kis vacak középen!
Keresztülfényképeztem az átnézeti keresőn.
Nem volt odaírva, hogy power!
Hát ez nagyon műanyag bóvli...
Minden különösebb ellenállás nélkül megadta magát.
Itt ez a kamu lencse. Még rá is írták, hogy "focus free", meg hogy f=36mm, közben meg nem is ezen keresztül fényképezünk!
Azért keresztülfényképeztem rajta.
Itt van a lencserendszer kiterítve. Lencserendszer? Egy szem lencséből van! A nagyobbik, ami az elején van, az egy darab ablaküveg!
Az egy szem lencse meg műanyagból volt.
De nézzük meg közelebbről a fényképezőgép részt.
A bal oldali LED nem tudom mit csinál, nem próbáltam ki a masinát. A jobb oldali meander az egy fényérzékelő. Megnéztem be van e egyáltalán kötve, de be volt.
Ez a kis tekercs biztosan csinál itt valamit.
Mintha semmi sem lenne a panelen, csak a drótok mennének ide oda. Jobbra a motor látható, ami a filmet mozgatta.
Az előbb látott pici elektromágnes mozgatja a zárat.
A zár éppen be van zárva.
Most meg ki van nyitva.
De vajon mi vezérelte a záridőt?
Ez a kis érintkező érzékelte, hogy a motor áttekerte a filmet a következő képkockára.
Ez is olyan mint a játéktankom.
Kiszedtem a picike motort.
Meg persze a többi vackot is.
Ezeket megtartom, a többi megy a vödörbe.
Itt még kell lennie valaminek, hiszen bemegy ide egy csomó drót.
Áhá!
Ott belül mintha lenne valami.
Ezt kidobtam, lássuk inkább mi van belül.
Hoppá! Ez egy valószínűtlenül korrekt panel! Teljesen normális szerelés, szépen álló alkatrészek. Kerek paca alatt mikroprocesszor. Balra lent a fehér téglalap az LCD kijelző hátulról. Ez a panel szerintem olyan szépen néz ki, mintha valami normális gépből került volna ide.
Ez meg itt egy vasdarab, hogy azt higgyük erről a gépről a súlya alapján, hogy ő is a normálisak közül való. Persze nem, de ez már csak akkor derül ki, ha közelebbről is megnézzük a részleteket.
Itt van például a rádió kezelőfelülete.
Ez meg ugyanaz hátulról. No de hol a csudában van maga a rádió? Még csak drótok sem mennek sehonnan sehová. Lehet nincs is benne rádió?
De van, mégpedig egy teljesen különálló egység.
Egyszerűen ki lehet venni a fényképezőgépből.
Ez tényleg kettő az egyben, vagy inkább egyik a másikban.
Még csak nem is a kamera elemeiről üzemel, van neki két saját eleme.
Ennyi az egész. Jobbra lent a hangerő szabályozó potenciométer látható. Szóval szó sincs semmiféle nyomógombról, ez rendes tekerős, csak fura formájú volt a gombja.
Nincs itt semmi, amit újra lehetne hasznosítani...
Az LCD kiszedve a helyéről.
Ezen panel felett nem tudok napirendre térni! Ez annyira korrektül néz ki, ez nem lehet idevaló! Ez a lapocska eltévedt...
A vaku panelja.
Már a sokadik ilyet dobom ki.
Nem sok hasznosítható maradt.
Mindig csak a szemetet termelem...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...