TV antennaerősítő
(50 forintom bánja, de mindenem a tiétek)

Na tessék! Hát nem itt van még egy antennaerősítő? De! Amúgy már többször is láttam ezt a típust a kukáspiacon. Ilyenkor persze mindig feltettem magamban a kérdést, miszerint: Vajon mi lehet benne? Hogy minek vettem meg, mikor tudom, hogy mi van benne? Nos azért, hogy legyen mibe belenéznem. Ez persze nem igaz, hiszen nem is én vagyok a mániákus, hanem Te, aki épp most is a szétszedtemet olvasod.
Szép ez a matrica. Legfőképp a szerkezet neve tetszik. Képzeld csak el amint belépsz a boltba és azt mondod:
- kérek egy SZNE150RA HKRUCS1-68-ast
Hát agymunka kellett a nevéhez rendesen, az már biztos! Persze nem képtelenség visszafejteni a nevét, csak azzal határos. A HKRUCS1-68-ra például simán rájöttem. Ez egy rövidítés. A Hosszú Közép Rövid Urh CSatorna 1-től 68-ig rövidítése.
Oldalnézet.
- van egy bemenete
- van egy kimenete
- van egy hálózati csatlakozója
Na jó. Ez utóbbi már nincs meg, mert valaki kitépte a dobozból a kábelt.
A felsoroltakon kívül van a dobozon egy büszke felirat is, mely a termék magyar mivoltát hivatott hirdetni. Gyártunk mi manapság egyáltalán valamit? Ej... Szegény Ganz Ábrahám, ha ezt megérhette volna... A Kőbányai úti kapcsológyár helyén egy Mc' Donalds étterem van. Hát igen, a "fejlődés" megállíthatatlan...
Hmm...
Milyen szép formás ez a bádog tepsi! Épp bele lehetne építeni egy jó kis antennaerősítőt! Már úgy értem, hogy akkor, ha épp nem lenne benne egy.
Ráadásul milyen szép darab! Pont így szokott lenni lerajzolva az antennás könyvekben. Mondhatni ez bizony példás felépítés! Ezüstözött drótból a tekercsek, tápfeszek tranyónként hidegítve, szellős szerelés, jól átlátható az egész, a kapcsolási rajz szinte leolvasható a panelről.
Azt kell mondjam, hogy kár érte! Eltehetném ha akarnám, meg ha volna hová tennem. De nem akarom eltenni, és nincs is nagyon hová raknom! Minden tele van "ez még jó lesz valamire" kaliberű cuccokkal. Szóval mivel bontásra vettem, így hát el is bontom! Nem sok minden hasznos van benne, talán csak a három tranzisztor.
Mint már fentebb említettem, valaki le, illetve kitépte a dobozból a hálózati kábelt. A trafó is megsérült, de azért javítható volna ha meg akarnám javítani. De nem akarom megjavítani! Nézegettem a trafót. Eltehetném... Még jó volna valamire... De nem és nem! Nem növelem tovább a trafógyűjteményem darabszámát!
Kiszedtem a három tranzisztort. Érdekes egy doboz ez. Minden rá van írva, kivéve talán az erősítését. Pedig ez egy fontos adat! Ez egy nagy erősítésű antennaerősítő. Távolsági vételhez, irányított antennához való. Ami nem ártott volna a dobozra, az egy gain (erősítés) állító gombocska. Sok helyen erősítő nélkül gyenge volt a kép, ezzel az erősítővel pedig gerjedt, illetve túlvezérelt, túlvezérlődött az egész rendszer. Ilyenkor csak be kellett volna állítani gyengébbre az erősítést. Bőven elég lett volna néhány decibel, vagy még annyi sem kellett volna. Sok esetben már a tetőről levezető kábel rendes meghajtása is megoldotta volna a problémát.
Mivel nem sok hasznos dolog volt a dobozban, hát kiszedtem és eltettem ezt a szép kék elektrolitikus kondenzátort. No nem mintha nem lennék meg nélküle, hiszen van itthon egy egész asztalfiókra való. No de valamit azért csak meg kellett mentenem belőle...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.