Genura lámpa
(nem én szedtem szét, de ebből nem lesz rendszer)

Szegény lámpa, még nem tudja mi vár rá... Én most felfedezem a nagy titkos szuper védett cuccot! Még a Tungsram kezdte fejleszteni, majd a GE megörökölte. Talán ezért hozta ide a fejlesztését. Nem beszélve arról, hogy olcsón nagyon jó munkaerőhöz jutott. Állítólag a Genurát csak nálunk gyártják, és a féltett titkok miatt nem is adják bárhová! Nagyon kíváncsi vagyok a bélésére. Én úgy tudtam, hogy tisztán gázkisülési elven működik, a gázt pedig nagyfrekvenciás árammal gerjesztik. A szuper titok valószínűleg a fényporban rejlik, ami (vélhetőleg) az UV fényt alakítja láthatóvá. Hasonló módon mint amikor Tesla generátor tetejéhez fénycsövet közelítve az gerjesztetté válik, de itt a hatásfok növelése érdekében a fénypor összetétele nagyon számít.
A lámpa műanyag borításának elegáns flexelése után sajnos a búra is megrepedt! Cserébe menten felsejlett a belső felépítés. Sima Greatz egyenirányító az elején, majd egy szép kék szűrőkondenzátor.
A búra elektromosan két ponton kapcsolódik a panelhez. Vajh abban a titkos bádogszelencében mi fészkel?
Sajnálatos módon eltörött a búra, vagy mondhatni inkább ballon. A belsejében egy kis cső, annak belsejében pedig a leszívó csonk. Tehát a ballon kifelé teljesen zárt. Semmilyen drót nem áll ki belőle ami az üvegen keresztül menne, így gondolom a vákuum nagyobb lehet. Próbáltam úgy fényképezni, hogy látszódjon az egymenetes tekercs. Persze lehet, hogy csak nekem látszik, aki már tudja mit kell nézni. A búra alja vezető réteggel bevont, ami szintén a panelra volt kötve. Persze ez elsőre még nem látszott, de itt már nyilvánvaló.
Ez itt a gerjesztő tekercs. Mivel a lámpa elektronikája halt be, ezért működési frekvenciát sajnos már nem tudok mérni. A hírek szerint 27MHz környékén üzemelt. A tekercs ferritmagos, olyasmi maggal mint a monitor kábeleken figyelő zavarszűrő ferrit.
Íme a lámpát működtető elektronika a két meghajtó FET-el. IRF akármi, a típusát valahová felírtam, de persze most nincs meg. A fentebb említett bádogszelencében amúgy egy trafó található. A gerjesztő tekercs pedig valószínűleg Tesla tekercs, és a kettő egybehangolt. Azért öt évi napi 6-8 órás üzem rendesen elszenesítette a panelt. Végül az ígért 10.000 óra üzemidő kb. meglehetett.

 

Bozó Balázs

Indukciós lámpák

 

A gázkisülő lámpák élettartamát leginkább az elektródák elhasználódása korlátozza. Ezért régóta kísérleteznek olyan módszerekkel, melyek a gázkisülést elektródák nélkül tudják létrehozni. Az indukciós lámpákban nagyfrekvenciás (néhány MHz-es) teljesítményt csatolnak be a kisülőtérbe. A lámpatípus számos változatban készül. Különböző gyártók más-más energia becsatolási módszert fejlesztenek. Vannak kis és nagynyomású Hg gázkisülést hasznosító lámpák.

 

GE-GENURA  A GE-Tungsram cég reflektorburás izzólámpa helyére becsavarható elektródamentes, kisnyomású gázkisülőlámpájának fantázianeve „Genura”. A 2,6 MHz-es nagyfrekvenciás oszcillátor a lámpa fejében nyert elhelyezést. Innen a nagyfrekvenciás teljesítményt a gázkisülőtér közepében lévő tekercsbe csatolják be, mely gerjeszti a kripton gázzal és Hg-gőzt biztosító amalgámot tartalmazó kisülőtérben a Hg atomokat. A keletkező UV sugárzás ballon falára felhordott, a 3-sávos fénycsöveknél is használatos, ritka-földfém aktivátoros fényporkeveréket gerjeszti. A fényforrás élettartama több, mint 10 000 óra, fényhasznosítása 48 lm/W. A lámpa további alkatelemei nagyfrekvenciás árnyékolást biztosítanak.

 

A GE-Tungsram GENURA lámpájának metszeti képe.

 

A GENURA lámpa fejébe beépített nagyfrekvenciás elektronikus áramkör vázlata

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.

Forrás