Orion DVD
(Bakos Pisti kollégám ajándéka)

Erről a készülékről lesz szó. "Géza kell egy DVD" felkiáltással már kaptam is egyet Bakos Pisti kollégámtól. Rendesek a srácok, bőven van mit szétszednem. Ennek a darabnak különösen örültem, mert van benne egy nagyszerűen felhasználható alkatrész. Szégyen ide, modern technika oda, az az amit éppen most láttok, vagyis a szép szürke teteje, amin esetenként jó fényképezni. Vagyis ezennel vége a sárga asztal háttérnek!
Ennyire slim, azaz lapos.
Ha még ennél is laposabb lenne, akkor már nem is nem férnének el rajta a csatlakozók.
Belül sincs semmi különösebben érdekes. Balra a mechanika, mögötte a scart panel, középen a főpanel, jobbra pedig a tápegység. Az persze egyáltalán nem baj, ha valami ilyen mértékben integrált, csak így ugye nem nagyon lesz miről írnom.
Ez a panel az egész tápegység, így ahogy van. Mivel kapcsolóüzemű, így elég a középen látható pici ferritmagos transzformátor. Egy darabig kerestem a kapcsoló eszközt, de nem találtam semmi power FET-nek kinéző dolgot. Szóval ez az! Nem akartam elhinni, de így van, legalábbis ezenkívül nincs semmi aktív eszköz a primer oldalon.
A kijelző panelja. Itt lehetett a gond. Furán világít a fele szegmens. Gondolom a vezérlő jelek sem mennek a főpanel felé, s ezért nem megy maga a DVD. Úgy néz ki, hogy az órajel megvan, de se több se kevesebb.
A főpanel. Jó sok csatlakozó van rajta. Ezeket és a kondenzátorokat azért kimentettem, miután már csak a csupasz panel maradt. Van itt még két három széttaposott IC, de ezekről már nincs mit mondanom, kérem kapcsolja ki...
A mechanika. Megfelelő motort a neki való feladatra! Tehát a lemezforgató, a tálcakiadó és a fejszerelvényt mozgató motor teljesen egyforma. Gondolom logisztikailag így volt olcsóbb. Kitéptem a fejszerelvényt, amit nincs értelme tovább bontani, ezért kitéptem a lézer ledet. "hmm" Gondoltam, de aztán "bahh" mondtam, majd kidobtam a kisvödörbe.
Egyszerű kefés villanymotor. Nincs benne semmi érdekes. A célnak megfelel. Nem kell itt semminek pontosnak lennie, hiszen az elektronika kikompenzálja a dolgokat. Tomi barátomnak volt egy gagyi videója, de olyan névtelen, hogy az valami csuda! Újkorában még teljesen jól működött. Két hét múlva azonban elkezdtek kopni a motorok. Ekkor kiderült, hogy a szervók (ha voltak egyáltalán) nem tudják kompenzálni a motorhibákat. Motor csere, két hét működés, majd újra és újra...
Ebben a dobozban gyűlnek a talán még egyszer használható kacatok. Természetesen ezen kívül is vannak még ilyen dobozaim tucatszám. Például a csavarok simán újra felhasználhatók. Persze ha valamit össze is raknék, akkor még érthető is volna, de hát a mánia, az kérem mánia...
Ágyban párnák közt, hogy költői legyek,
El kell döntenem most, vagy később vigyelek,
Nyughelyedre mi a házunk szemetes kukája,
Hová leszel te végzetül kivágva...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.