Fogyasztásmérő
(ha már itt van, szétszedem)

A Plus diszkontban lehetett kapni ezt a szép piros dobozos fogyasztásmérőt, mikor épp akcióztak. Más meghirdetett akciós terméket meg nem lehetett kapni, de ebbe most inkább ne menjünk bele... Nem volt drága, hiszen mindössze 2.500 forintért vesztegették. Ha csak arra jövünk vele rá, hogy a kikapcsoltnak tűnő Hi-Fi torony évek óta folyamatosan zabálja az áramot, vagy a hűtőnk eszik többet, mint amennyit szabadna, már megérte az árát!
Van hozzá magyarnyelvű használati utasítás is. Nincs vele semmi baj. Egy kifogást persze azért emelnék ellene. A betűk mérete - és egyben a füzetecske formátuma - olyan apró, hogy én csak azt látom, hogy van. No de hogy mi van odaírva, azt már szemüveggel sem igazán tudom megfejteni.
Nem csak formatervezett, de még kifejezetten szépre is sikerült. No persze más dugók mellé már nem fér oda egy elosztóba, de ez részemről már tényleg csak kötekedés.
A kijelzője mutat szépen mindent. Voltot, ampert, wattot, kilowattórát, időt, hertzet. Egyszóval van itt minden, mint a moziban.
Bár aprók a gombjai, de a kezelésük szerencsére logikus. Be lehet velük állítani az áram árát, így forintban tudja mutatni a fogyasztást.
A matricáján magyar nyelvű felirat van. Ez számomra valahogy olyan szokatlan. Manapság ugyanis mintha nem lenne divat a honi nyelvű címke. Általában csak valami ánglius felirat, vagy kínai ákombákom, a többi (ha van egyáltalán) egy CD lemezen mellékelve.
A konnektor mélyén kölökvédő is van, ami igen dicséretes.
Ez viszont egy nagyon utálatos dolog. De most őszintén! Mégis hányadik csavarhúzó készletet vegyem? Persze nem kell ehhez háromszögletű csavarhúzó, hiszen az imbusz, vagyis hatszögletű kulcs úgy keletkezett, hogy egy háromszögnek levágták a sarkait. Vagyis egy megfelelő méretű imbusz kulcsnak stimmelnie kell a háromszögletű lyukba is.
Már csak meg kell keresnem a megfelelő méretű pici imbusz kulcsot ebben a "nagy néha azért még kellenek" filozófiájú fiókomban. Azóta amúgy már voltam oly rendes, és kirámoltam innen az órásnyelű szerszámokat egy asztali tartóba.
A jobb oldali két lyukban egészen pirinyó fejű csavar lakik. Ezekhez jó volt az imbusz kulcs. A bal oldali három lyukban azonban nagy fejű csavar van. Na most tőlük az én fejem is elkezdett nőni...
Talán torx? Nem jött be.
Ez jött be.
Illetve ment be. Méghozzá a képen látható módon. A csavar meg kijött. (miközben én is kicsit a sodromból)
Na végre!
Ez itt a kijelző mögötti panel. Az a pici fényes henger egy kvarc. Hozzáfűznék még valamit, csak nem igazán van mit.
Ez itt az érzékelő panel. Be lehetne ebbe még kötni egy LED-et is, hiszen ott a helye a panelen. Ha nem akar mérni a műszer, és vagy nem tölti az akkuit, illetve hülyeségeket mutat, akkor (általában) a nagy sárga kondenzátor a hibás. Eddig erre két példa is akadt. Az egyik ennek készüléknek a párja, a másik egy teljesen más forrású darab. Bezzeg az én példányom nem ilyen egyszerűen halt meg, hanem annak szép merevre beállt az agya.
Teljesen korrekt az aljzat része, minek okán valószínűleg nem fog elolvadni.
Az a drót amibe bele van harapva fogóval, az az áramérzékelő sönt. A beleharapás által okozott átmérőcsökkenés (vagyis ellenállás növekedés) a sönt finombeállítása.
Már épp kezdtem hiányolni a leírásban említett két elemet. Itt lesznek ennek az izének a másik oldalán.
A teleptartó fedelét elrejtő matricát persze le kellett tépnem, de ez rajtam nem múlott.
Ezen apró fedél alatt lesznek elrejtve az akkuk.
Jaj! Már megint ezek az idióta háromszegletű csavarok. Ez már kezd unalmassá válni.
Lejött a kupak.
Lám ott vannak alatta az akkuk.
És tényleg. Pedig azt hittem elemeket találok, és majd jól belekötök.
Én ugyan vissza nem tekerem azokat az undok háromszögletű csavarokat, mikor van itthon rogyásig normálisan sliccelt bontott csavar. Ha szétszedek valamit (már úgy értem, hogy végleg) a csavarokat mindig elteszem.
Minek eredményeképp most is találtam megfelelő méretűeket.
Az undok fejű régieket viszont nem teszem el. Mennek egyből a kukába.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...