Siemens
(új típus)

Ez az ADSL NT a következő rendszeresített típus. Úgy látszik, hogy közben lecserélték Siemensék a formatervezőjüket. Ez is falra akasztós, épp mint az előző, de ennek már van gumilába is. Ezeket akkoriban még tényleg felszereltük a falra. Manapság a kis méret és az akasztós lyukak hiánya, no meg a mobilitás igénye miatt már nem csavarozunk oda semmit.
A LED-ek:
- Power ha áram alatt van (és fel is éledt a táp)
- SYNC ha összeszinkronizált a központtal (ha nem akkor piros)
- ATM, de nem él az ATM csatlakozója
- 10BaseT ha van élet a LAN kábelen
Az ADSL-be a szűrőből jövő kábel, az ATM nem él, míg a 10BT-be a LAN kábel való.
Ez sem csavaros rögzítésű. Jól meg kell nézni, és akkor látszik, hogy hol kell nekiállni csavarhúzóval szétpattintgatni a dobozt. Jó ez így, hiszen átlag felhasználónak úgysem kell kinyitnia. No persze a nem átlag felhasználó se nyissa ki, mert ez a doboz a Magyar Telekom tulajdona!
Íme a belbecs. Ha megfelelő számú kezünk, valamint kezeinken megfelelő számú ujj található, akkor akár egyszerre is ki tudjuk akasztani a panelt tartó műanyag füleket, miközben maradék ujjainkkal kiemeljük a helyéről a panelt. No de ne erőlködjünk. Elárulom, hogy ez számszakilag nem jön ki.
A tápegység panelja. Ugyanaz a hibája, mint az előző változatnak. Elkók kiszáradnak, táp leáll egy áramszünet alkalmával, majd nem is indul többé újra.
A panel hátoldala. Ide is jutott alkatrész bőven. Az SMD szerelési technológia előnye, hogy ami nem fér el az egyik oldalon, az nyugodtan beforrasztható a másik oldalra.
A szokásos SMD (felületszerelt) LED-ek.
A bemeneti rész fotója. Jobbról haladva: villámvédő, két soros kondenzátor, majd egy picinyke transzformátor.
Ennek a kvarcnak csak egészen véletlenül sikerült becsillanás nélkül lefotóznom a fényes felületét. Bezzeg mikor akarom...
Még egy kvarc, ami szintúgy nem csillant be. Megy ez nekem!
Hatalmas széttaposott chip.
Egy eredeti Siemens feliratú chip.
Ez egy Texas Instruments chip.
Itt meg egy Samsung gyártmány. Van itt kérem mindenféle náció.
Ez a fehér valami a tápegység paneljának csatlakozója. Ha kivesszük a helyéről nagyobbik panelt, akkor automatikusan leold. Javításkor nagy öröm lehet, hogy szétszedett állapotban nem működik.
A tápegység panelja hátulról. Ide is jutottak alkatrészek. Ha nem falra, hanem fektetve van szerelve a doboz, akkor hűtés szempontjából nem valami szerencsés megoldás. Beszorul a meleg a panel alá, s onnan szépen felfűti az egész dobozt. Ebből a típusból már láttam sok un. melegtől besárgult darabot.
A tápegység paneljának alkatrészoldala. Teljesen szokványos. Diódák, elkó, FET-ek, ferrittrafó, szabályozás, szűrők.