Siemens
(régi)

Ez volt az első rendszeresített ADSL modem a T-Comnál. Eredeti Siemens gyártmány. Jóféle stabil darabok voltak ezek. Az utóbbi időben kezdtek csak tönkremenni. Beépített kapcsolóüzemű tápegységük van, melyben kiszáradnak a melegtől az elektrolit kondenzátorok. A hibajelenség az, hogy egy áramszünet vagy ki/be kapcsolás után nem éled fel többé a modem.
A doboz LED-es fényjátékának jelentése:

- a Power ha be van kapcsolva
- a SYNC ha összeszinkronizált a központtal
(ha piros akkor nem)
- az ATM ha menne az ATM portja
- a 10 Base T pedig ha van kapcsolat a LAN kábelen

Csatlakozók:
- az ADSL-be a vonalat kell dugni
- a 10BT-be a LAN kábelt
- az ATM csatlakozó pedig nem él
A hálózati kábel.
Így kell szétnyitni a dobozt. Csavarhúzóval meg kell feszíteni az összetartó körmöknél. A jobb sarokban látható törés nem az én művem. Szerintem ezt a modemet nem szerette a gazdája. Szerintem ebbe a dobozba belerúgtak párszor. Ugyanis még mielőtt szétfeszítettem volna, már eleve zörögtek a belsejében a letörött összetartó körmök.
A doboz belseje. Teljesen korrekt felépítés. Talán kevésbé integrált mint az újabb típusok, de ez teljesen érthető, hiszen ez egy több évvel ezelőtti konstrukció.
A tápegység panelja.
Jóféle Torx csavarhúzó kell a panelt tartó csavarok kitekeréséhez. Vajon mit fognak még kitalálni a gyártók? Már úgy értem a kérdést, hogy hányadik csavarhúzókészletet vetetik még meg velem?
A panel alulnézetben. Jutott ide is alkatrész bőven. Manapság alkatrésztemetőnek szokás hívni az ilyen áramköri lapokat. Persze más szemszögből azt mondhatnók, ebből mintha nem lenne kispórolva semmi. Hajrá globalizáció, hajrá költségcsökkentés!
Egy közeli kép a panel hátoldaláról. Azt is mondhatnám, hogy szép a mintázata, bár ennek nincs semmi értelme.
Jóféle Texas Instruments DSP (digital signal processor) chip.
Még egy TI chip.
Meg még egy széttaposott IC.
Szépen tokozott kvarc oszcillátor. Akad még a dobozban néhány.
Ez egy fémtokos oszcillátor. No de mi lehet belül? Úgyis megy a doboz a szemétbe, hiszen már rég lejárt a garanciája, így nyugodtan nézzünk csak bele.
Ezek itt a panelra ültetett SMD, vagyis felületszerelt LED-ek.