Autóba való rádiósmagnó
(meglehet, hogy inkább a kukába való)

A cím kissé csalóka, mert meglehet, hogy ez a rádiósmagnó nem is autóba való. Az alcím azonban már jobban közelít a valósághoz, hiszen ez a masina inkább a kukába való. Vagy mondjuk onnan származik.
Full stereo. Hát ja...
Ilyen rádiókat régen az Ofotért árult. Mindössze néhányszáz forintért adták, ráadásul hangszórókkal együtt. Rá volt írva a dobozra, hogy a készülék műszaki hibás. No persze kutya bajuk sem volt a masináknak. Mindössze azért volt hibásnak megjelölve, hogy ne lehessen visszavinni garanciába. Jobbra és lent az a paca (ami a gombon látható) az bizony ragasztó. Mármint ezt a gombot nem nagyon lehetett megnyomni (no meg nem is volt miért), hiszen konkrétan csak úgy egyszerűen bele volt ragasztva az előlapba.
Ettől függetlenül valaki mégiscsak megpróbálta megnyomni a gombot. Mint azt a mellékelt fotó mutatja, sikerült is neki az akció. Az a PRGM felirat meg... Csak azt tudnám feledni! Mert ugye egy úgymond egy chip-es analóg rádió van a dobozban. Tehát programozási lehetőségről szó sincs! Amúgy ez a gomb a a magnó mechanikájához tartozó oda vissza pörgető gomb helyére lett beragasztva. Szerintem ennél többet szükségtelen is elmondanom a magnó mechanikájának technikai tudásáról.
Ez bizony itt egy horpadás. Amúgy van ám a dobozon több is. Ebből arra következtettem, hogy valaki valószínűleg mérgében megtaposta a rádiót. Részemről meg tudom érteni az illető döntését. Bár nem lehet megállapítani, hogy a tönkremenetel előttről, vagy utánról származik-e a sérülés, de én a magam részéről az utánra szavazok.
Egy kicsinyke rozsda is marja már a keretet.

Ha valaki érti mi van ideírva, kérem ne tartsa vissza magát. Vajon kinek szólhat ez az üzenet a kazettaajtó hátulján? És igen! Egyszer minden kiteljesedik. A hiányzó dolgok megkerülnek, a hiányosak kiegészülnek. A felirat jelentése a következő: Nem tudom vajon azt akarod, hogy maradjak, vagy menjek

Köszönet a fordításért Janónak!

Először azt hittem, hogy ez valami szerves része a konstrukciónak. Gondoltam valami egészen különleges, eddig még sosem látott alkatrész lehet. De persze nem... Hanem ez csak a kimeneti kondenzátor. Gondolom akkor halt meg a TDA2002-es végfok IC, mikor ez a kondi felrobbant, majd átment rövidzárba.
Azt kell mondjam, hogy a magnó feje gyönyörű állapotban van. Tisztán látszik rajta, hogy sosem volt használva. Igaz ami igaz, én sem szívesen tennék kazettát ebbe a magnóba. Minden eddigi bóvliságot überelve, a fejmagot elnézve azt kellett megállapítanom, hogy ez egy mono fej.
Most akkor írjak még valamit a "Full Stereo" feliratról? A balra elmenő szürke és zöld vezeték a jobb, illetve a bal hangszórókimenet. A lefelé tartó sötét kábel pedig a mono végfokozat felé halad.
De akkor mi a t*kömet művelhet a középső "bal" azaz balance feliratú gomb az előlapon? Vagy a "bal" az nem is balance akar lenni, hanem a tulajdonosra utal aki volt akkora marha, hogy pénzt adott ezért a vacakért? Már úgy értem, hogy "bal" mint balf*sz?
Van rajta egy sztereo mono átkapcsoló. Mindjárt ki is derítem, hogy mit csinál. Ez persze nem volt egy bonyolult nyomozási feladat, ugyanis mint kiderült semmit. Azaz egy kissé azért mégis, merthogy ki-be kapcsolgatja a kijelzőn az "st" feliratot.
Ez a piros drót meg csak itt lóg. Miután visszaforrasztottam a helyére, rendben beindult a rádió. No persze nem szól, hiszen a végfok IC ki van lyukadva. Ez mondjuk pótolható, csak ugye minek? Egy ilyen vacakkal fel lehet dobni mondjuk egy már lepukkadt belsejű csöves rádiót, és akkor megéri beletenni egy új IC-t, no de különben...
Lényeg a lényeg, ezért a szépkiállású frekvenciamérőért vettem meg a rádiót. Pusztán 500 forintot kért érte az eladó. Én persze csak 200-at adtam. Egyesek szerint alkudozásban egészen kegyetlen vagyok.
A kép a magnófejre menő vezetékeket ábrázolja. Még azt a 10 centis árnyékolt kábelt is megspórolták. Persze ha ez lenne a konstrukció legnagyobb hiányossága, ezen azért még lehetne segíteni.
Ez itt a frekvenciamérő panelja. Sajnos teljesen össze van kombinálva az előlappal. Én persze majd jól lefűrészelem róla a feleslegesnek ítélt részeket.
PIEONEAR
Hogy oda ne rohanjak...
A "800 WATTS" teljesítménytől az egész rádió elolvadna!
Ellenben a lényeg, vagyis maga a kijelző kultúráltan néz ki. Volt egy ilyen rádió a piacon, mégpedig kisméretű zöld kijelzővel. 2000 mondta az eladó. Hö hö hö kuncogtam, majd 200-at mondtam szemtelenül. Hö hö hö, fejtette ki véleményét az ajánlatomról az eladó. Hogy mi lett a számháború vége, arra már nem emlékszem, de mintha láttam volna a pincében a polcon az apró zöld számokat kijelző rádiót...
Azt kell mondjam kár, hogy csak 3,5 digites, mert így nem jó rövidhullámra. Majd csinálok belőle valamit, de az már egy nagyon másik project. Ha esetleg elkészül, majd belinkelem ide a felhasználásáról szóló cikket.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.